sobota, 31 stycznia 2015

Koktajl z melona i gruszki

DSC_0003

Naturalnie słodki, aromatyczny koktajl z melona odmiany Kantalupa i gruszki Konferencja. Dla zrównoważenia smaku dodałam jogurtu greckiego, który sprawił też, że napój stał sie bardziej aksamitny. Tylko trzy składniki i chwila pracy. Do tego ten pastelowy wiosenny kolor… :)

  • 1/2 dojrzałego melona Kantalupa
  • 1/2  dojrzałej gruszki (można tez użyć całą )
  • około 3 solidne łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego

Kawałki melona pozbawione skórki wrzucamy do blendera razem z kawałkami obranej gruszki i miksujemy od uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy jogurt i znów blendujemy. Gotowe :). Najlepiej spożyć natychmiast, ewentualnie można przechować parę godzin w lodówce.

DSC_0014

wtorek, 27 stycznia 2015

Kasza jaglana na mleku kokosowym z żurawiną

DSC_0344Propozycja śniadaniowa w sam raz na zimę. Ulubiona ostatnio przez wielu kasza jaglana, ugotowana na mleku kokosowym i wodzie. Do tego suszona żurawina z sokiem z granatu. Smaczne, pożywne ciepłe śniadanie. Kasza z tych proporcji wychodzi raczej sypka, jeśli ktoś woli bardziej “brejowatą” konsystencję, należy użyć więcej wody i/lub mleczka kokosowego (około szklanki). Zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku.

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka mleka kokosowego o dobrym składzie czyli najlepiej eko
  • 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
  • kilka łyżek suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki syropu lub soku z granatów
  • do posypania prażone płatki migdałowe lub wiórki kokosowe

Kaszę prażymy na suchej patelni, aż zmieni odcień na jaśniejszy. Mieszamy dość często, by sie nie przypaliła. Przesypujemy do rondelka i zalewamy gorącą wodą, energicznie mieszamy i odlewamy wodę. Czynność powtarzamy dwu-trzykrotnie. Następnie zalewamy kaszę podaną ilością wrzątku i mleka kokosowego i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, tak by lekko bulgotało i gotujemy około 10 minut.  Po tym czasie powinno być jeszcze widać troszkę wody nad kaszą, tzn., że cała nie odparowała. Wyłączamy gaz i przykrywamy kaszę na około 10 minut, aż cała wchłonie wodę.

W małym garnuszku zagotowujemy żurawinę w syropie z granatów i zestawiamy z ognia. Jeśli używamy soku, możemy ewentualnie dosłodzić żurawinę do smaku.

Kaszę nakładamy do miseczki i serwujemy z żurawiną i łyżką syropu z gotowania. Można posypać prażonymi płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

DSC_0342