piątek, 18 grudnia 2015

Kokosowe śnieżynki

DSC_0073
Proste kruche ciasteczka o smaku kokosowym. Maślane, delikatne, bardzo kruche. Dobrze wpisują się w świąteczny - zimowy klimat. Jeśli chce się je wykrawać foremką, warto zmiksować wiórka blenderem lub w młynku do kawy ( ciasto będzie gładsze i ułatwi to wycinanie równych kształtów). Prościej można zrobić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i po ułożeniu na blasze spłaszczać je ręką lub widelcem.
  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej (dałam szklankę pełnoziarnistej, ale ze zwykłą wyjdą delikatniejsze w smaku oraz jaśniejsze)
  • szklanka wiórków kokosowych zmielonych
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier puder do posypania
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy na zmianę po jednym żółtku i po kilka łyżek mąki. Gdy zużyjemy wszystkie żółtka, wsypujemy zmiksowane w młynku lub blenderze wiórki kokosowe, mieszamy i dodajemy resztę mąki. Całość miksujemy do uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość około 4-5 mm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie foremką do gwiazdek lub inna dowolną, wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 minut lub do momentu aż ich brzegi będą lekko zarumienione. Studzimy na kratce, gotowe podsypujemy cukrem pudrem.
DSC_0087 (2)

wtorek, 15 grudnia 2015

Przyprawa do pierników


Domowa przyprawa do pierników i pierniczków. 100 % naturalnych składników, bez dodatku mąki. Bogactwo smaku i zapachu... aromat Świąt Bożego Narodzenia.
Można zrobić tę korzenną przyprawę od podstaw miksując wszystkie składniki blenderem, w młynku do kawy lub ucierając w moździeżu. Ja poszłam trochę na łatwiznę i użyłam sproszkowanego cynamonu, kardamonu i gałki. Warto też kupić zmielone już goździki, gdyż ich tłuczenie w moździeżu to mozolna robota, zaś mielenie w blenderze lub młynku może okazać się dla tych urządzeń zabójcze... Ja użyłam młynka i na szczęście sobie poradził.

  • 50 g cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g gożdzików
  • 15 g karadamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 5 g anyżu gwiaździstego (całe gwiazdki)
  • 1- 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1-2 łyżeczki pieprzu 

Składniki pozostające w całości rozdrabniamy na proszek używając blendera, młynka lub możdzieża. Mieszamy z resztą sproszkowanych przypraw i przesypujemy do zamykanego pojemnika lub słoika.


Źródło: Moje Wypieki