Zazwyczaj u mnie w domu kaszę jaglaną jemy ugotowaną na, mniej lub bardziej, sypko. Parę razy miksowałam ją na krem, choć wyczuwałam lekko proszkową strukturę podczas konsumpcji. Niemniej jednak połączenie jaglanki z mleczkiem kokosowym i bananem w aksamitnym kremie, wydało mi się bardzo zachęcajace, więc postanowiłam wypróbowac ten przepis.
Jakie wrażenia? Po pierwsze delikatnie wyczuwalny gorzki posmak, który w kaszy gotowanej (przeze mnie) na sypko nie występuje. Po drugie lekkie rozczarownie odnośnie kompozycji smakowej. Postanowiłam dodać mango, które miałam do wykorzystania - aromatyczne i dojrzałe. No i to był strzał w dziesiątke! Uwielbiam mango, więc może nie jestem obiektywna, ale wersja budyniu z nim bardziej mi smakowała. Po ostudzeniu, lekka goryczka jest słabiej wyczuwalna, a sam krem w smaku skojarzył mi sie z jogurtem z mango.
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1/4 szklanki wody
- banan
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 dojrazłego mango
- miód, syrop klonowy do smaku
- pestki granatu, marakui, świeże maliny, itp.
Kaszę przepłukujemy kilkukrotnie we wrzącej wodzie, odcedzamy. Następnie kaszę wsypujemy do rondelka i zalewamy 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki mleczka kokosowego. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości kaszy i do wchłonięcia płynu (uważając, by kasza nie przywarła do dna). Gotową kaszę zostawiamy pod przykryciem na parę minut. Potem przekładamy do kielicha blendera, pozwolamy jej parę chwil odparować i lekko przestygnąć. Ma być jednak miękka i wciąż ciepła, co ułatwi nam blendowanie.
Dodajemy pokrojonego banana, obrane i pokrojone mango, mleczko kokosowe, sok z cytryny, oraz płynny miód do smaku (około łyżki). Miksujemy do uzyskania gładkiej konsytencji (trochę to potrwa, jeśli chcemy mieć jedwabiście przyjemną strukturę, ale jest wykonalne:)) i ewnetualenie dosładzamy do smaku.
Serwujemy ze świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz