piątek, 28 stycznia 2011

Gryczane naleśniki ze szpinakiem

IMG_9251

Pomysł na te naleśniki zaczerpnęłam z telewizyjnego programu Rewolucja na talerzu. Naleśniki są ciekawe w smaku, orzechowo-gryczane, wyglądają atrakcyjnie a do tego są zdrowe. Mnie bardzo smakowały. Zjadłam je z fetą, bazylią i suszonymi pomidorami. Myślę, że będzie do nich pasowało wiele innych “słonych” nadzień. Przepis wart wypróbowania!

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka mąki gryczanej
  • jajko
  • garść świeżych liści szpinaku
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Wszystkie składniki, z wyjątkiem liści szpinaku, wymieszać w misce łyżką lub zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Szpinak posiekać i dodać do ciasta. W razie gdyby było zbyt gęste, dodać trochę wody lub mleka. Nakładać  łyżką i delikatnie rozprowadzić  ciasto na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Smażyć na złoto-brązowy kolor.

Z podanej ilości składników wyszło mi chyba 8 naleśników o średnicy około 20 cm.

IMG_9256

5 komentarzy:

  1. O tak! :)
    Uwielbiam mąkę gryczaną.
    Czy będę mogła skorzystać z Twojego przepisu?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hannah: dzięki:) cmok!

    Polko: ja też lubię mąkę gryczaną:) Oczywiście korzystaj, choć trochę się stresuję... co to będzie jak Ci nie posmakuje?... ;) A tak w ogóle, co tak cicho na Twoim blogu? Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo coś dla mnie :) wypróbuję, bo wyglądają pysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ivon: wypróbuj! Ciekawy smak, a wygląd też niezły:)

    OdpowiedzUsuń