Kruche ciasto śliwkowe z migdałowo-cynamonową kruszonką, śliwkami i pianką budyniowo-waniliową. Wzorowane na tej szarlotce. Bez pianki smakowałoby również dobrze, ale jeśli się ma do wykorzystania nadmiar białek, to warto dodać sobie trochę pracy i spożytkować je w tym cieście;)
ciasto:
- 2oo g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1- łyżki zimnej wody (w razie, gdy ciasto będzie zbyt suche i nie zechce się połączyć)
- około 800 g śliwek
pianka:
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- budyń waniliowy
- 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
kruszonka:
- 60 g masła
- 60 g mąki
- 6 łyżek mielonych migdałów
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto rozwałkować na pergaminie o wymiarach dna blaszki, następnie przełożyć je wraz z papierem na blachę, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 st C. Trwa to około 15-20 minut - ciasto powinno się lekko zrumienić.
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Jeżeli będzie zbyt kleista i jednorodna można dodać trochę więcej mąki i migdałów.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie w 2 – 3 porcjach dodać cukier i ubijać do uzyskania błyszczącej j gęstej piany. Stopniowo wsypywać proszek budyniowy, miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec wlać strumyczkiem olej i krótko zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na owoce dać pianę z białek i na wierzch kruszonkę. Piec około godziny. Jeśli kruszonka wcześniej się zrumieni, placek przykryć luźno folią aluminiową lub pergaminem.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Chodzi za mną ochota na takie ciacho, chyba się w końcu skuszę i zrobię :) Zwróciłam uwagę w przepisie na oleje do wyboru i tak mnie naszła myśl, że ja nigdy różnicy smakowej nie czuję między rzepakowym a słonecznikowym w cieście, ale jednak rzepakowy jest dużo zdrowszy, wiec polecam wybierać właśnie jego do wypieków :)
OdpowiedzUsuń