Pewnego razu miałam ochotę na te właśnie naleśniki, które widziałam wcześniej na kilku blogach. Gdy je zrobiłam, oszalałam na ich punkcie! Mogłabym jeść je codziennie, a co najmniej co drugi dzień…;)
Są przepyszne! Delikatne naleśniki z na wpół miękkimi jabłkami w sosie toffi z nutą cynamonu! Obłędne…
Ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe lub:
- 2 szklanki mleka
- szklanka mąki
- 2 - 3 jajka
- szczypta soli, szczypta kurkumy (niekoniecznie)
- 2 jabłka
- 50 g cukru trzcinowego (idealnie light muscovado)
- 50 g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka słodkiej śmietanki (opcjonalnie)
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną tłuszczu. Wlewamy na środek tyle ciasta, by po poruszaniu patelnią spłynęło w kierunku brzegów i zakryło dno patelni, tworząc możliwie cienką warstwę. Gdy naleśnik się zrumieni, przewracamy go szeroka łopatka na drugą stronę na chwilkę, itd.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelku z cukrem, stale mieszając. Gdy masa będzie wrzeć i stanie się jednolita, chwilę jeszcze smażymy, aż się lekko brązowi (nie za mocno, żeby nie przypalić!). Następnie można dodać śmietankę i zamieszać, a potem wrzucić jabłka i wymieszać, by karmel oblepił wszystkie kawałki. Posypać cynamonem, jeszcze raz wymieszać. Teraz, jeśli sie chce mieć twarde jabłka w karmelu, można zdjąć z ognia i podawać z naleśnikami. Jeśli chcemy uzyskać miękkie jabłka w sosie toffi, należy jeszcze podsmażyć całość parę minut. Jabłka puszczą sok i w ten sposób powstanie sos toffi.
3 komentarze:
Czysta rozpusta.. ale co tam sobie żałować? ;-D Liczy się smak!
www.przysmakiewy.pl
Oj już czuję ich smak. Mniam :)
hmmm uwielbiam cynamon...
Prześlij komentarz