czwartek, 14 kwietnia 2011

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

IMG_0311
Pewnego razu miałam ochotę na te właśnie naleśniki, które widziałam wcześniej na kilku blogach. Gdy je zrobiłam, oszalałam na ich punkcie! Mogłabym jeść je codziennie, a co najmniej co drugi dzień…;)
Są przepyszne! Delikatne naleśniki z na wpół miękkimi jabłkami w sosie toffi z nutą cynamonu! Obłędne…
Ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe lub:
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • 2 - 3 jajka
  • szczypta soli, szczypta kurkumy (niekoniecznie)
jabłka:
  • 2 jabłka
  • 50 g cukru trzcinowego (idealnie light muscovado)
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka słodkiej śmietanki (opcjonalnie)
Mleko miksujemy z jajkami, po chwili dodajemy mąkę zmieszaną z solą i kurkumą i miksujemy wszystko do uzyskania konsystencji bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki UHT 12% po wyjęciu z lodówki lub gdy zanurzymy w nim chochlę i podniesiemy, będzie równo spływać z chochli zostawiając cienką warstewkę. Po przejechaniu placem przez środek chochli pozostanie wyraźny ślad po palcu, na który nie będzie spływać ponownie ciasto z boków chochli.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną tłuszczu. Wlewamy na środek tyle ciasta, by po poruszaniu patelnią spłynęło w kierunku brzegów i zakryło dno patelni, tworząc możliwie cienką warstwę. Gdy naleśnik się zrumieni, przewracamy go szeroka łopatka na drugą stronę na chwilkę, itd.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelku z cukrem, stale mieszając. Gdy masa będzie wrzeć i stanie się jednolita, chwilę jeszcze smażymy, aż się lekko brązowi (nie za mocno, żeby nie przypalić!). Następnie można dodać śmietankę i zamieszać, a potem wrzucić jabłka i wymieszać, by karmel oblepił wszystkie kawałki. Posypać cynamonem, jeszcze raz wymieszać. Teraz, jeśli sie chce mieć twarde jabłka w karmelu, można zdjąć z ognia i podawać z naleśnikami. Jeśli chcemy uzyskać miękkie jabłka w sosie toffi, należy jeszcze podsmażyć całość parę minut. Jabłka puszczą sok i w ten sposób powstanie sos toffi.

3 komentarze:

Biedr_ona pisze...

Czysta rozpusta.. ale co tam sobie żałować? ;-D Liczy się smak!


www.przysmakiewy.pl

Ivon pisze...

Oj już czuję ich smak. Mniam :)

Gabi pisze...

hmmm uwielbiam cynamon...