poniedziałek, 19 grudnia 2011

Puszyste placki z jabłkami

IMG_2369
Szaleję na punkcie tych placków! Robię je ostatnio często na śniadanie. Są przepyszne, sycące i cudownie pachną! Mają jednak jedną wadę… strasznie chłoną tłuszcz ze smażenia i pewnie są bardzo kaloryczne… Kaloriami tak bardzo się nie przejmuję, zaś tłuszcz porządnie odsączam przy pomocy ręczników kuchennych. Polecam!
Przepis znaleziony na tym blogu.
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 2 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka jabłek, najlepiej kwaskowatych (5-6 średniej wielkości)
  • cukier puder do posypania
Z mąki, jajek, mleka, cukru waniliowego, proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe.  Jabłka obrać, dwa większe pokroić w drobną płaską kostkę, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, należy  z utartej części odcisnąć sok. Owoce dodać do ciasta naleśnikowego i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni, ale na niezbyt dużym ogniu, gdyż szybko mogą się przypalić.  Placki powinny być dość grube tak około 0,5 do 1 cm.  Jeśli chcemy uzyskać rumianą chrupiącą skórkę, należy smażyć je w dość głębokim tłuszczu. Po zdjęciu z patelni porządnie odsączyć używając ręczników papierowych. Podawać posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

Wiolu kiedy to ja się załapię na coś pysznego od Ciebie:-)?