niedziela, 30 listopada 2014

Krem z pieczonych warzyw

DSC_0152

Zupa krem z pieczonych kolorowych warzyw.  Jest to właściwe propozycja na koniec lata lub wczesną jesień z racji użytych składników. Mamy tu dynię, marchewkę, pomidora, paprykę, cebulę i czosnek. Wystarczy pokroić, posmarować oliwą, upiec, a później zagotować z bulionem i zmiksować. Z grubsza rzecz ujmując. Przygotowałam do tego posypkę z podprażonych pestek dyni z chilli.

  • pół małej dyni Hokkaido
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 1-2 pomidory (można też pominąć, im więcej pomidorów tym zupa będzie kwaśniejsza)
  • papryka
  • jasna część z jednego pora
  • około 1 l bulionu
  • sól, pieprz,
  • słodka śmietanka
  • garść pestek dyni
  • chilli w proszku, sól, słodka papryka
  • oliwa, masło

Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki, marchewkę na połówki lub ćwiartki, cebulę w ósemki. Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, dzielimy na kilka kawałków i pozbywamy się gniazd nasiennych, paprykę dzielimy na pół. Warzywa smarujemy oliwą, posypujemy solą i kładziemy wraz z główką czosnku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (paprykę skórką do góry). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i pieczemy do miękkości warzyw około godzinę. Gdyby sie zbytnio przypiekały, można przykryć luźno papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Pora kroimy w  talarki i dusimy parę minut na łyżce masła na niewielkim ogniu, uważając by sie nie przypalił. Zalewamy go bulionem i gotujemy około 15 minut od momentu wrzenia. Dodajemy upieczone warzywa. Czosnek wyciskamy z łupinki, paprykę obieramy ze skórki. Gotujemy wszystko około 10 – 15 minut, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku.

Na suchej patelni prażymy pestki dyni, uważając, by się nie spaliły. Gdy sie lekko zrumienią, zestawiamy z palnika, skrapiamy odrobiną oliwy, mieszamy i posypujemy chilli, solą i słodką papryką, znów mieszamy.

Zupę serwujemy np.: z kleksem słodkiej śmietanki i posypką z pestek dyni lub z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi.

DSC_0161

DSC_0146

Brak komentarzy: