- Mamo, jestem głodny – powiedział Synek. - Zrób mi coś zielonego i żółtego.
- Zielonego i żółtego?… - zaczęła się zastanawiać Mama.
- Makaron ze szpinactwem - powiedziało dziecko i wybawiło, tym samym, matkę z opresji…
Makaron z sosem szpinakowym to jedno z najstarszych, najszybszych i… najczęściej goszczących na naszym stole - dań. Tanie, proste, lekkie i smaczne. Suszona bazylia wspaniale uzupełnia smak szpinaku.
- 1/2 paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku (jakieś 200 g)
- duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- 1/2 - 3/4 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej
- solidna łyżka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu lub zwykłej wody
- 50 - 100 ml śmietanki 30%
- pieprz, sól
- makaron
Inne dodatki, które tu pasują to parmezan, pecorino, itp, świeża bazylia, marynowany zielony pieprz, suszone pomidory.
1 komentarz:
Wiolu, delicje:-)))
Prześlij komentarz