To moje ulubione pancakes. Puszyste, lekkie, jogurtowe i delikatnie chrupiące dzięki mące ryżowej. W razie braku mąki ryżowej można dać odpowiednio więcej pszennej razowej. Smaczne ze świeżym masłem i syropem klonowym. Lubię je nawet na zimno z dżemem pomarańczowym, smakują wtedy trochę biszkoptowo. W sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek.
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki razowej pszennej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- jajko
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżka cukru pudru
Jajko zmiksować z jogurtem i mlekiem. Następnie dodać mąki zmieszane z cukrem pudrem i waniliowym oraz sodą. Wszystko zmiksować chwilę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być konsystencji kwaśnej śmietany. Jeśli jest za gęste można dodać trochę jogurtu lub mleka.
Nakładać łyżką, lekko rozprowadzając na rozgrzanej patelni. Smażyć do zrumienienia z obu stron na małym ogniu na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju.
Uwagi. Placki w trakcie smażenia rosną. Należy uważać, by się nie przypaliły, dlatego lepiej smażyć na małym ogniu.
1 komentarz:
nie probowalam nigdy maki ryzowej, jednak pelnoziarnistej uzywam do placuszkow czesto. warto dodac tez banana - robia sie wtedy bardzo przyjemnie wilgotne.
pozdrawiam :)
Prześlij komentarz