Znalezione na tym blogu.
- 2 duże dojrzałe banany
- 310g mąki
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g cukru
- 2 jajka
- 150g jogurtu naturalnego
- 1/2 kostki roztopionego masła
- śliwki (ok. 1/2 kg)
Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę, po czym kroimy na kawałki. Banany obieramy, rozgniatamy z grubsza widelcem. Następnie wbijamy jajka, wlewamy jogurt, rozpuszczone mało i dokładnie miksujemy.
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wsypujemy ją do masy i dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy. Na wierzchu układamy kawałki śliwek.
Pieczemy do “suchego patyczka”. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.
Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz