środa, 2 listopada 2011

Ciasteczka Milanais

IMG_0254

Ciasteczka maślano-cytrusowe. Delikatne w smaku, o pięknym zapachu. Zrobiłam w wersji bez lukru (teraz myślę, że może szkoda, bo dodałby ciastkom wyrazistości). Przepis znaleziony u Bei.

Cytuję za autorką:

  • 250 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 500 g mąki

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny


Masło utrzeć, dodać cukier, sól i dalej ucierać (do białości) dodając po jednym jajku; następnie dodać otarte skórki z cytryny i pomarańczy, mąkę i wszystko dobrze wyrobić. Zawinąć ciasto w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godz. Wyciągnąć je z lodówki mniej więcej 10 minut przed przygotowaniem ciasteczek. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (partiami) na grubość ok. 7 mm. Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem, po czym ponownie odstawić je w chłodne miejsce na ok. 15 min. (dzięki temu ciasteczka nie odkształcają się podczas pieczenia).

Piec ok. 10 min w 200°. Studzić na kratce.

Cukier puder dokładnie rozrobić z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem posmarować wystudzone ciasteczka.

IMG_0257

2 komentarze:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

Wiola nie ma mowy, jak wpadam w 2012 do Ciebie w odwiedki i takie cuda maja być na moje powitanie:-)))

katie pisze...

Ojej!
Kotki! :) Świetne :)