sobota, 7 stycznia 2012

Bułki z ricottą

IMG_2521

Neutralne w smaku bułki, pasujące zarówno do dżemu jak i do wędliny czy sera. Przypominają trochę w smaku bułki jogurtowe. Miąższ jest dość zwarty, wilgotny lecz delikatny.

Przepis znalazłam u Liski. Nieco go zmodyfikowałam i w tej wersji podaję.

  • 60 ml (4 łyżki) sera ricotta
  • 225 ml wody
  • 450 g mąki pszennej
  • 45 ml (3 łyżki) mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka (5 ml) suszonych drożdży
  • żółtko wymieszane z łyżką wody do posmarowania bułek
  • trochę sezamu do posypania (niekoniecznie)

Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do pieczenia chleba, najpierw dodając mokre, potem suche, an końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta, u mnie to “ciasto rosnące”, trwający 1h 20 wraz z wyrastaniem. Po skończeniu programu, ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i dzielimy je na 12 porcji. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
Zostawiamy pod przykryciem ze ściereczki do wyrastania na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C. Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut.

IMG_2520

IMG_2525

2 komentarze:

katie pisze...

Prześliczne bułeczki, jak z dobrej piekarni! :)

Ivon pisze...

Wyglądają obłędnie !!! Są PIĘKNE !!!