Sernik, który zrobiłam na Święta na zamówienie szwagierki:). To stary przepis, który wyniosłam z domu rodzinnego. Wilgotna, treściwa konsystencja, kryjąca połączenie czekoladowo-waniliowych smaków. Ciasto przypomina serniko-brownie, zawsze się udaje i nie znam osoby, której by nie smakowało:).
ciasto:
- 250 g (kostka) margaryny
- 3/4 - 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 75 ml (5 łyżek) wody
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mąki
masa serowa:
- 700 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego bez dodatków
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 100 g (1/2 kostki) miękkiego masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotować blaszkę o wymiarach 35 cm x 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i wystudzić do ciepłej lub letniej temperatury.
Białka oddzielić od żółtek. Kolejno dodawać po żółtku do przestudzonej masy i miksować. Odlać pół szklanki na polewę. Do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać ją do ciasta.
Masło zmiksować z cukrem a następnie z resztą składników do uzyskania jednolitej konsystencji. Stuknąć kilka razy miską w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.
Połowę ciasta czekoladowego wlać na spód blaszki rozsmarowując. Na to dać masę serową i na koniec resztę ciasta czekoladowego kreśląc esy floresy.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone i albo wyjąć z piekarnika, albo dopiec jeszcze parę minut.
Wystudzone ciasto polać polewą.
3 komentarze:
też bym chętnie składała zamówienia na takie cudne serniki :-)
przypomniałaś mi stary przepis rodzinny:) dzięki wielkie, a sernik cudowny:) pozdrawiam
Prześlij komentarz