czwartek, 14 czerwca 2012

Muffiny z jabłkami i orzechami włoskimi

IMG_3717
Kolejny przepis na muffiny… małe co nie co dla zabieganych i niezbyt doświadczonych kucharzy :). Przepis nieco jesienny, ale akurat takie składniki miałam pod ręką…
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku
  • łyżeczka sody
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 średniej wielkości kwaśne jabłka
  • garść orzechów włoskich posiekanych
Mokre składniki wymieszać w misce, wsypać cukier, mąkę z proszkiem i sodą oraz cynamon. Wszystko zamieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania konsystencji ciasta. Na koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Papierowe papilotki włożyć do metalowej formy na muffiny, wypełnić ciastem i posypać z wierzchu orzechami.
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
IMG_3713
IMG_3721

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

przepis fantastyczny,od razu znikły z talerza.Tak świetnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują nic dodać nic ująć.Super przepis polecam wszystkim!!!