Banany, czekoladowy spód i bita śmietana. Czyż można sie oprzeć takiemu tercetowi smaków? Domowy Kopiec kreta to pyszne, efektowne ciasto i do tego niezbyt trudne do zrobienia. Jednak ma jedną wielka wadę: osypywanie się okruszków… Gdy zdobiłam kopułę z bitej śmietany pokruszonym kakaowym plackiem, powstał wokół niezły bałagan… to samo było podczas krojenia… Pomyślałam, że następnym razem zrobię Kopiec kreta w formie tortu, będzie mniej kłopotu i więcej wygody. Tak się też stało. Dodam tylko, że placek z tego przepisu wychodzi mięsisty i wilgotny, a całość nie jest zbyt słodka. Polecam!
Przepis, odrobinę zmodyfikowany, pochodzi ze strony Kotlet.TV
ciasto:
- 125 g masła
- 5 łyżek mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 lekko kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
krem i dodatki:
- 500 g kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady (pominęłam)
- 4 – 5 bananów
- sok z cytryny
- 2 fixy do śmietany
W garnku podgrzewamy masło z cukrem i mlekiem, co chwila mieszając. Gdy masło się stopi, dodajemy kakao i zestawiamy z ognia, masa nie może się zagotować. Wszystko dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z białek ubijamy pianę. Porcjami dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 20-25 minut do “suchego patyczka”. Gotowe, wystudzone ciasto przekładamy na paterę, odcinamy wypukły wierzch i kruszymy go na kawałeczki.
Banany obieramy, kroimy na pół wzdłuż i porządnie skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Banany układamy wypukłą stroną do góry na spodzie ciasta, tak by zakryły go w całości.
W wysokim naczyniu ubijamy lekko śmietanę, dodajemy cukier puder zmieszany z fixami i ubijamy na sztywno, uważając, by nie robić tego zbyt długo, bo wyjdzie masło… Do ubitej śmietany można dodać czekoladę startą na tarce o grubych oczkach. Kremem smarujemy banany. Wierzch posypujemy okruchami ciasta. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Ciasto najlepiej jest zjeść tego samego dnia ze względu na banany, które mogą stracić świeżość i na śmietanę, która może się zacząć rozpływać.
5 komentarzy:
Wiola to jak arcydzieło!!!
TrolldorA: czekolada z bananami zawsze pasuje, mniam :)
Mmm, ciasto wygląda rewelacyjnie!
Pozdrawiam Ciebie oraz zapraszam na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1000 blogerów! :)
Jeżeli masz jakieś pytania bądź wątpliwości, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl.
Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych.
Życzę miłego dnia!
Półtora szklanki mąki to stanowczo za dużo, ciasto jest ciężkie i twarde, dziś zrobiłam z niepełnej szklanki mąki i dałam pianę 4 białek nie z 3 i jest pyszne, lekkie puszyste i czekoladowe...
Maki zdecydowanie za duzo , raczej wyszlo ciasto na kruszonke 😂😂😂
Prześlij komentarz