Przepis na smaczny makaron z wykorzystaniem sezonowych szparagów i mrożonego groszku, który dobrze z nimi współgra. Do tego sos śmietankowy z dodatkiem żółtek, trochę czosnku, parmezanu i pyszne chrupki z szynki parmeńskiej. Danie to przygotowuję raczej “na oko”, mniej więcej trzymając się takich proporcji, by użyć 100 g makaronu oraz jedno żółtko i 50 ml śmietanki na osobę.
Szynkę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu na chrupko. Odkładamy na talerz do wystudzenia. Kiedy wystygnie, kruszymy palcami na małe kawałeczki.
W misce mieszamy żółtka ze śmietanką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i parmezanem.
Szparagi myjemy, oddzielamy zdrewniałe końcówki - trzymamy po kilka sztuki i łamiemy mniej więcej w 1/3 długości od końca, powinny same złamać się we właściwym miejscu. Odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki dwucentymetrowe.
W garnku zagotowujemy wodę na makaron, solimy, wrzucamy mrożony groszek i czekamy aż znów zacznie wrzeć. Dodajemy makaron, mieszamy, gdy zacznie sie gotować, dodajemy szparagi. Makaron gotujemy al dente przez około 7 minut. Na 2 minuty przed końcem, wrzucamy główki szparagów. Gotowy makaron z warzywami odcedzamy niezbyt skrupulatnie, troszkę wody może na nim zostać, co wpłynie korzystnie na konsystencję sosu. Makaron wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy sos śmietanowy. Dokładnie mieszamy, by cały sos pokrył makaron, chwilę trzymamy w garnku, by żółtka się dobrze ogrzały a ser roztopił. Doprawiamy solą do smaku, jeśli jest konieczne, pamiętając jednak, że później dodamy szynkę parmeńską, która jest również słona. Potrawę przekładamy na talerze, okraszamy chrupkami z szynki parmeńskiej, możemy posypać startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
2 komentarze:
Oo, w takim daniu szparagi bardzo mi się podobają:) wszystkie składniki lubię, pozdrawiam:)
pycha:-)))
Prześlij komentarz