wtorek, 4 czerwca 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkowym dżemem

DSC_0034

Ra-bam-bar! Ram-bar-bar! Ram-bam-bar!…

Skrycie marzyłam, by udało mi się wreszcie upiec ciasto z rabarbarem, w którym zachowa on swój cudny róż. W dotychczasowych wypiekach z dodatkiem kwaskowych łodyg, kolor tychże nabierał nijakiej cynamonowej barwy, co smakowi może nie szkodziło, ale psuło efekt wizualny. No i wreszcie, bingo! Jest!

Co by tu powiedzieć na temat tego ciasta?… Smaczne, klasyczne połączenie. Ciasto kruche, kwaśny rabarbar, maślana kruszonka i bonus w postaci truskawkowego akcentu. Czteroletnia córka mojej sąsiadki, po skosztowaniu kawałka, powiedziała: “Niezłe to ciasto z ziemniaczkami”, gdyż jasna kruszonka skojarzyła jej się z puree ;)

Przepis znaleziony na Moich Wypiekach

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (nie dałam)
  • około 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • łyżka tartej bułki

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego

Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pokruszyć palcami do uzyskania kruszonki. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować owalny placek*, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy o wymiarach 25x35 cm , spód ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut, aż będzie złociste, wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić.

Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówki oraz część z liściem i pokroić na 1-2 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzewać na dużym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minuty.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i wsypać do niego suche składniki. Energicznie i porządnie wymieszać, by powstało kruszonkowe ciasto.

Przestudzony spód posmarować cienko dżemem, wyłożyć odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC.

* Ciasto lepiej jest uformować w formie owalnego placka niż kuli, gdyż taki łatwiej będzie później rozwałkować

DSC_0032

DSC_0029

Brak komentarzy: