Latem królują warzywa i szybkie, nieskomplikowane potrawy. W końcu, kto by chciał stać długo przy garach, gdy piękna pogoda za oknem…
Kapusta dobra jest przez okrągły rok, jednak młoda, smakuje najlepiej. Świeżutka, chrupiąca młoda kapusta w surówkach, słodkawym kapuśniaku czy rożnych zasmażanych wersjach. Świetnie komponuje się z koperkiem, marchewką, ziemniakami… i pieczywem.
- 1-2 młode kapusty( w zależności od wielkości)
- 3 cebule
- 2 kopiate łyżki masła
- 2 kopiate łyżki mąki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- koperek
- sól, pieprz
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na 1 łyżce masła – ma się zeszklić raczej niż zrumienić. Kapustę szatkuję dość drobno i dodaję do cebuli, chwilę razem duszę. Zalewam taką ilością wody, by przykryła warzywa i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty. Woda nie może zupełnie wyparować, jeśli tak się stanie, należy ją uzupełnić, ale w mniejszej ilości niż było na początku.
Na patelni roztapiam pozostałą ilość masła i dodaję mąkę. Chwilę smażę, następnie dodaję chochelkę wody z kapusty i energicznie mieszam, by rozbić powstające kluski. Powinien powstać gęsty sos bez grud, który dodaję do kapusty i mieszam, by dobrze rozprowadził się w wywarze. Chwilę gotuję i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Teraz można dodać posiekany koperek w dowolnej ilości (od 1 do kilku łyżek) i koncentrat pomidorowy, jeśli ktoś chce uzyskać nieco winniejszy smak.
1 komentarz:
Świetna do pieczywa
Prześlij komentarz