piątek, 16 sierpnia 2013

Ciasto z malinami i borówkami

IMG_4970

Smaczne, wilgotne ciasto z malinami i borówkami amerykańskimi. Niby zwyczajne jogurtowe z owocami, ale całkiem miło się je zjadało. Żółty kolor zawdzięcza dodatkowi zarodków pszennych - kopalni witamin i mikroelementów. Przepis znalazłam na stronie Lawendowy Dom.

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g zarodków pszennych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • około 300 g owoców jagodowych

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać masło i jogurt oraz stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem i sodą, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać owoce. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 50 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

IMG_4974

Brak komentarzy: