Smaczne, wilgotne ciasto z malinami i borówkami amerykańskimi. Niby zwyczajne jogurtowe z owocami, ale całkiem miło się je zjadało. Żółty kolor zawdzięcza dodatkowi zarodków pszennych - kopalni witamin i mikroelementów. Przepis znalazłam na stronie Lawendowy Dom.
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g zarodków pszennych
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 80 g roztopionego masła
- 150 ml naturalnego jogurtu
- około 300 g owoców jagodowych
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać masło i jogurt oraz stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem i sodą, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać owoce. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 50 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz