Ciasto ucierane ze śliwkami, zwyczajne, tradycyjne i smaczne. W oryginalnym przepisie miało jeszcze kruszonkę, którą sobie darowałam i po prostu oprószyłam upieczony placek cukrem pudrem.
Źródło: blog Słodkie fantazje
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 duże jajka
- 210 g mąki pszenne tortowej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 500 g śliwek węgierek
Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i dalej ucieramy. Po chwili dodajemy kolejne jajko i po zmiksowaniu wsypujemy 1/3 części mąki zmieszanej z proszkiem, miksujemy. Czynności powtarzamy do zużycia jajek i mąki. Na końcu łączymy ze śmietaną i chwilę jeszcze ubijamy.
Masę wlewamy do formy o wymiarach 20 x30 cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz