wtorek, 24 września 2013

Ucierane ciasto ze śliwkami

DSC_0118

Ciasto ucierane ze śliwkami, zwyczajne, tradycyjne i smaczne. W oryginalnym przepisie miało jeszcze kruszonkę, którą sobie darowałam i po prostu oprószyłam upieczony placek cukrem pudrem.

Źródło: blog Słodkie fantazje

  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 210 g mąki pszenne tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 500 g śliwek węgierek

Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i dalej ucieramy. Po chwili dodajemy kolejne jajko i po zmiksowaniu wsypujemy 1/3 części mąki zmieszanej z proszkiem, miksujemy. Czynności powtarzamy do zużycia jajek i mąki. Na końcu łączymy ze śmietaną i chwilę jeszcze ubijamy.

Masę wlewamy do formy o wymiarach 20 x30 cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka).

 

DSC_0120

Brak komentarzy: