Smaczne, miękkie i wilgotne bułeczki z przewagą mąki orkiszowej ze “zdrowymi” dodatkami… Jak się zastanowić, z tą zdrowotnością to różnie bywa, bo co dla jednych jest uosobieniem wszelakich żywnościowych zalet, dla innych stanowi wcielenie zła… Czy ziarna zbóż są dla ludzi dobrym pożywieniem, czy może mięso i tłuszcze nasycone? Produkty nabiałowe są trucizną czy raczej wartościowym pokarmem? Jak jeść?…Zgodnie z grupą krwi, dietą paleo, Kwaśniewskiego, Dunkana, Montignaca, wedle zaleceń chińskiej Kuchni Pięciu Przemian a może przejść na weganizm? Tak sobie czytam o różnych formach “zdrowego” odżywiania, o wszystkich tych “jedynie słusznych” zaleceniach, tezach popartych przez autorytety naukowe i rozliczne… wzajemnie się wykluczające badania… i wiem, że nic nie wiem….
Wracając jednak do bułek, które czy są zdrowe czy nie, to, niemniej, jednak smaczne i by je upiec należy przygotować:
- pół szklanki płatków owsianych + do posypania kilka łyżek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 czubata łyżeczka drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki letniej wody
- 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego*
- 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- do posmarowania: 1 białko roztrzepane
W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać do miski z płatkami, wsypać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną i zagnieść ciasto.
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto, chwilkę wyrobić na podsypanej mąką stolnicy.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować białkiem i posypać płatkami.
Piec w temperaturze 200 st. C przez około 15 - 20 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.
* siemię najlepiej kupować w ziarnach i zemleć tuż przed wykorzystaniem
Źródło (z drobnymi modyfikacjami): Moje Wypieki
1 komentarz:
Bardzo lubię bułki i chleb z dodatkiem płatków owsianych, nie dość że zdrowe i smaczne to jeszcze długo zachowują świeżość, pozdrawiam:)
Prześlij komentarz