Batoniki owsiane to pożywna słodka przekąska pełna nasion i bakalii. Bazę stanowią płatki owsiane i mleko słodzone zagęszczone, do tego można wrzucić ulubione dodatki. U mnie były to orzechy laskowe, płatki migdałowe, żurawina, morele, wiórki kokosowe oraz nasiona słonecznika, sezamu i dyni. Większość suchych składników, poza owocami wcześniej podprażyłam na suchej patelni, by pogłębić ich smak. Takie słodycze, są nie tylko smaczne ale i proste w wykonaniu. Po wymieszaniu, trzeba je “ugładzić” w formie i upiec. Co ciekawsze, mnie bardziej przypadły do gustu w wersji przed pieczeniem, kiedy to smak słodzonego mleka był wyraźniejszy. Przepis oryginalny pochodzi od Nigelli Lawson.
- 250 g płatków owsianych (użyłam zwykłych)
- puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- kilka łyżek nasion dyni
- kilka łyżek nasion słonecznika
- kilka łyżek nasion sezamu
- kilka łyżek wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
- kilka drobno posiekanych suszonych moreli
- 3/4 szklani orzechów laskowych posiekanych
- 50 g płatków migdałowych
Płatki owsiane prażymy do zezłocenia na suchej patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Do dużej miski wsypujemy płatki, orzechy laskowe, żurawinę i morele. Następnie podprażamy płatki migdałowe i dodajemy do miski. Potem lekko podpiekamy na patelni ziarna dyni i słonecznika, na końcu podgrzewamy sezam i wiórki kokosowe aż staną się lekko złote. Gdy wszystkie składniki suche znajdą się w misce, wlewamy mleko i starannie mieszamy wszystko. Wszystkie składniki powinny być oblepione mlekiem.
Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy do niej masę owsiano-bakaliową. Wyrównujemy łyżką lub rękami, lekko dociskając. Pieczemy około godziny w temperaturze 130 stopni C. Po upieczeniu zostawiamy w formie 15 minut, następnie kroimy w prostokąty ostrym nożem. Przechowujemy w zamkniętym pudełku, oddzielone od siebie papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz