Nie jestem wielką fanką ryżu na mleku zapiekanego z jabłkami czy innymi owocami. Zup mlecznych to już w ogóle nie cierpię! Co innego mój mąż…
Parę lat temu, gdy byłam w szpitalu, jadłam ryż z jabłkami i o dziwo, posmakował mi. Może byłam bardzo głodna, a menu przecież nie mogłam sobie wybrać… A może ryż ten był po prostu całkiem niezły. Najbardziej spodobał mi sie pomarańczowy posmak jabłek, pochodzący zapewne od galaretki.
Tutaj podaję przepis na bardziej klasyczny ryż z jabłkami w wersji z cynamonem.
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- laska wanilii
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- cynamon do smaku (1/2-1 łyżeczka)
- trochę wody
- 2 żółtka
- 100 ml śmietanki 30 %
- 150 ml mleka
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
Do rondelka wlać szklankę mleka zmieszaną z połową szklanki wody. Dodać ziarenka wyskrobane nożem z laski wanilii oraz strąk. Wsypać ryż i gotować na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Gdy ryż będzie ugotowany, ale najlepiej nierozgotowany, zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusić chwilę, by zmiękły z 2 łyżkami cukru i cynamonem i ewentualnie niewielką ilością wody, jeśli by zaczęło przywierać.
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Wystudzony ryż zmieszać ze śmietanką, mlekiem, żółtkami i cukrem waniliowym i pudrem. Połowę ryżu z zalewą umieścić w naczyniu żaroodpornym. Na to dać całość farszu jabłkowego, na wierzch resztę ryżu z zalewą. Piec około godziny w 200 stopniach C.
Można podawać na ciepło i na zimno z kleksem bitej śmietany.
1 komentarz:
Nie przepadałam za ryżem, ale polubiłam go, od kiedy znalazłam ten przepis!
Prześlij komentarz