poniedziałek, 31 marca 2014

Ryż zapiekany z jabłkami

DSC_0990

Nie jestem wielką fanką ryżu na mleku zapiekanego z jabłkami czy innymi owocami. Zup mlecznych to już w ogóle nie cierpię! Co innego mój mąż…

Parę lat temu, gdy byłam  w szpitalu, jadłam ryż z jabłkami i o dziwo, posmakował mi. Może byłam bardzo głodna, a menu przecież nie mogłam sobie wybrać… A może ryż ten był po prostu całkiem niezły. Najbardziej spodobał mi sie pomarańczowy posmak jabłek, pochodzący zapewne od galaretki.

Tutaj podaję przepis na bardziej klasyczny ryż z jabłkami w wersji z cynamonem.

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • laska wanilii
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon do smaku (1/2-1 łyżeczka)
  • trochę wody
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 150 ml mleka
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego

Do rondelka wlać szklankę mleka zmieszaną z połową szklanki wody. Dodać ziarenka wyskrobane nożem z laski wanilii oraz strąk. Wsypać ryż i gotować na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Gdy ryż będzie ugotowany, ale najlepiej nierozgotowany, zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusić chwilę, by zmiękły z 2 łyżkami cukru i cynamonem i ewentualnie niewielką ilością wody, jeśli by zaczęło przywierać.

Formę do zapiekania wysmarować masłem. Wystudzony ryż zmieszać ze śmietanką, mlekiem, żółtkami i cukrem waniliowym i pudrem. Połowę ryżu z zalewą umieścić w naczyniu żaroodpornym. Na to dać całość farszu jabłkowego, na wierzch resztę ryżu z zalewą. Piec około godziny w 200 stopniach C.

Można podawać na ciepło i na zimno z kleksem bitej śmietany.

DSC_0999

DSC_1000 - Copy

1 komentarz:

Magdalenia pisze...

Nie przepadałam za ryżem, ale polubiłam go, od kiedy znalazłam ten przepis!