Ucierane ciasto ze śliwkami. Niezbyt skomplikowane, smaczne, tradycyjne.
- 3 jajka
- 100 g masła
- 100 ml oleju
- 1 szklanka śmietany 12 lub 18%
- 1/4 szklanki mleka
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700-800 g śliwek bez pestek
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
W garnuszku ogrzewamy masło z mlekiem. Gdy masło się stopi, dolewamy olej.
W misce mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem jajka z cukrem i śmietaną. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masło z mlekiem i olejem. Wszystko szybko miksujemy lub dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dno blachy o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem dopieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię i układamy obok siebie połówki śliwek skórką do dołu.
Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 stopni C przez około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i lekko się zrumienić. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie pieczemy, jeszcze około 10 minut, po czym znów powtarzamy próbę “patyczkową” i ewentualnie dopiekamy.
Gotowe, ostudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Żródło: (z pewnymi modyfikacjami) Moje Wypieki
1 komentarz:
jakies mi sie znajome wydaje:D
polecam:D
Prześlij komentarz