środa, 10 marca 2010

Udka z kurczaka w marynacie curry

kuchennie 120
Bardzo lubię dania z curry. Chyba wszystko przyrządzone z dodatkiem tej aromatycznej pasty lub przyprawy w proszku, smakuje dobrze… a jak pachnie!…
Oto mój autorski przepis na udka zaserwowane z ryżem oraz bardzo świeżą, słodkawą salsą z mango i papryki.
  • 8 udek z kurczaka
  • 2 łyżeczki curry w proszku (najlepsze jak dla mnie jest z firmy Kamis)
  • łyżeczka kurkumy mielonej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki sproszkowanego chilli
  • łyżka startego imbiru
  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • łyżka sosu ostrygowego
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (użyłam łagodnej)
salsa z mango (inspirowana przepisem z Kuchni karaibskiej “Rzeczpospolita):
  • duże dojrzałe mango
  • pół średniej czerwonej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • łyżeczka soku z limonki
Wszystkie składniki marynaty wymieszać na jednolitą masę. Z udek zdjąć skórkę, chyba, że ktoś ją lubi :). Mięso wysmarować marynatą i marynować przez noc, najlepiej w wysokim zamkniętym naczyniu.
Na drugi dzień udka wraz z marynatą przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem w temperaturze 190 st. C. przez około 1,5 godziny. W tym czasie dwu – trzykrotnie obrócić. Gdy udka będą juz miękkie, naczynie wyjąć z piekarnika, sos przelać do rondelka i zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody. Całość dobrze wymieszać i gotować przez chwilę.
Mango obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę i paprykę również drobno pokroić. Polać olejem i sokiem z limonki i dobrze wymieszać.
Udka podawać polane sosem z białym ryżem i salsą z mango.
Uwagi: Podczas przygotowywania sosu należy uważać, by nie porobiły się grudki. Najlepiej rondelek zdjąć z ognia zaś mieszankę mąki z wodą wlewać powoli do sosu, szybko mieszając. Do salsy dodałabym jeszcze świeżą siekaną kolendrę, zaś w oryginalnym przepisie był majeranek.
Porcja dla 4 osób

Brak komentarzy: