Smaczna zapiekanka z mielonym mięsem, makaronem i sosem jogurtowo - parmezanowym. Wykwintności daniu dodaje dodatek białego wina. W przepisie są też anchois, które pominęłam i radzę tak zrobić każdemu, kto nie przepada za intensywnie rybnym smakiem. Podsumowując Pasticcio bardzo przypadło mi do gustu, choć myślę, że jeszcze lepsze byłoby z beszamelem zamiast sosu jogurtowego. Tak czy siak przepis wart wypróbowania.
Pomysł na tę potrawę pochodzi z książki Potrawy z makaronu Toma Bridge’a.
- 250 g makaronu świderki
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- oliwa z oliwek
- duża cebula pokrojona w plastry lub w kostkę
- czerwona papryka posiekana
- kilka ząbków czosnku
- 500 g mielonej wołowiny
- puszka pomidorów pokrojonych
- 125 ml białego wina wytrawnego
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 60 g anchois z puszki pokrojonych (pominęłam)
- sól i pieprz
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej
- kilka łyżek startego parmezanu
Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć do garnka i wymieszać ze śmietanką.
składniki sosu dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Nałożyć połowę makaronu oraz połowę farszu z mięsem. Czynność powtórzyć, po czym polać sosem.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. W przepisie czas pieczenia to 25 minut, ja jednak piekłam około 35 – 40.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz