środa, 24 marca 2010

Pasticcio

IMG_4948
Smaczna zapiekanka z mielonym mięsem, makaronem i sosem jogurtowo - parmezanowym. Wykwintności daniu dodaje dodatek białego wina. W przepisie są też anchois, które pominęłam i radzę tak zrobić każdemu, kto nie przepada za intensywnie rybnym smakiem. Podsumowując Pasticcio bardzo przypadło mi do gustu, choć myślę, że jeszcze lepsze byłoby z beszamelem zamiast sosu jogurtowego. Tak czy siak przepis wart wypróbowania.
Pomysł na tę potrawę pochodzi z książki Potrawy z makaronu Toma Bridge’a.
  • 250 g makaronu świderki
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
farsz:
  • oliwa z oliwek
  • duża cebula pokrojona w plastry lub w kostkę
  • czerwona papryka posiekana
  • kilka ząbków czosnku
  • 500 g mielonej wołowiny
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • 125 ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 60 g anchois z puszki pokrojonych (pominęłam)
  • sól i pieprz
sos:
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej
  • kilka łyżek startego parmezanu
Na rozgrzanej patelni poddusić na oliwie cebulę i paprykę prze parę minut. Dodać wołowinę i smażyć na rumiano przez dalszych kilka minut. Wlać wino, gdy zawrze, dodać pomidory i przeciśnięty prze praskę czosnek i dusić na wolnym ogniu prze 20 minut. Na koniec dosmakować solą i pieprzem oraz wsypać natkę pietruszki.
Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć do garnka i wymieszać ze śmietanką.
składniki sosu dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Nałożyć połowę makaronu oraz połowę farszu z mięsem. Czynność powtórzyć, po czym polać sosem.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. W przepisie czas pieczenia to 25 minut, ja jednak piekłam około 35 – 40.

Brak komentarzy: