niedziela, 20 czerwca 2010

Ciastka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

IMG_6379

Moje ulubione ciastka owsiane… i jedne z najulubieńszych w ogóle. Niezawodne, łatwe, szybkie w wykonaniu a przy tym chrupiące, z przepysznymi kawałkami białej czekolady. Przyznam, że zawsze robiłam je bez żurawiny, za to z dodatkiem posiekanych migdałów i też smakowały wybornie. Zresztą jak dla mnie wszystkie dodatki poza czekoladą mogłyby tu nie istnieć… Tak czy siak, ciastka są wyśmienite i koniecznie trzeba je wypróbować. Przepis znaleziony u Ptasi.

  • szklanka mąki
  • szklanka płatków owsianych
  • jajko
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
  • tabliczka białej czekolady posiekanej
  • garść suszonej żurawiny
  • pół szklanki posiekanych orzechów lub migdałów

Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i esencją waniliową, wbić jajko i dalej ucierać. Następnie dodać mąkę, płatki, proszek i sól. Wszystko zmieszać, by składniki sie połączyły i na koniec dorzucić bakalie. Całość jeszcze raz wymieszać i wstawić na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać, zachowując odstępy na blasze wyłożonej pergaminem. Lekko spłaszczyć i piec około 15 minut. Studzić na kratce.

Uwagi: Można dodać trochę mniej cukru. By czekolada nie roztopiła się podczas pieczenia, po posiekaniu wkładam ją do lodówki do schłodzenia (przynajmniej pół godziny lub krócej w zamrażarce).

IMG_6393

Brak komentarzy: