wtorek, 1 czerwca 2010

Ciasto cytrynowe

kuchennie 110

Pogoda w maju nie rozpieszczała… Mało powiedziane… ale żeby czerwiec zaczynać szaro-burym, załzawionym niebem, to już naprawdę przesada! Dlatego dziś będzie o słonecznie żółtym cieście. Co prawda robiłam je już dawno temu, ale myślę, że przepis jest jak znalazł na obecną chwilę.

Ciasto jest pyszne, cytrynowo- maślane, wilgotne, aromatyczne i ten apetyczny  pomarańczowo- żółty kolor! Polecam!

Przepis zaczerpnięty od Dorotuś.

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki maki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • pól szklanki gęstej kwaśnej śmietany (daję gęsty jogurt naturalny)
  • 3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 3 cytryn (daję z 2)
  • 6 łyżek roztopionego i przestudzonego masła

lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Piekarnik nagrzewam do temperatury 175 stopni C. Jajka ubijam z cukrem mikserem. Dodaję jogurt i przestudzone masło, chwile miksuję. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie wszystko mieszam lub chwilę miksuję. Na koniec dodaję skórkę z cytryn i sok. Po wymieszaniu ciasto przelewam do nasmarowanej masłem tortownicy z dnem w formie pierścienia. Piekę około godziny lub krócej, po jakichś 40 minutach sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

Składniki na lukier ucieram łyżką w misce. Polewam wystudzone ciasto.

Uwagi: Jeśli ciasto polukruje się zanim wystygnie, lukier wsiąknie, tak jak to miało miejsce w przypadku mojej babki widocznej na fotkach.

kuchennie 117

Brak komentarzy: