Jest to zdecydowanie moja ulubiona pasta do chleba! Znalazłam ją kiedyś na blogu White Plate i od tej pory robię dość często. Ekspresowe wykonanie, kremowa konsystencja, słodkawy posmak fasoli przełamany ostrością czosnku i kwaskiem cytryny. Świeży tymianek, oliwa… Czegóż chcieć więcej?… No może pajdę dobrego chleba! :)
Zazwyczaj dodaję składniki “na oko” i robię wersję uproszczoną, to jest, bez sezamu, jogurtu i kuminu. I tak smakuje pysznie! :)
- puszka białej fasoli
- listki z kilku gałązek świeżego tymianku
- 30 –4o ml oliwy z oliwek
- mały ząbek czosnku przeciśnięty prze praskę
- sól do smaku
- sok z połowy cytryny (daję łyżkę)
- łyżeczka papryki mielonej
- łyżeczka kuminu podprażonego na suchej patelni
- łyżka sezamu uprażonego na suchej patelni
- 1 –2 łyżki jogurtu naturalnego
Uwagi: Oprócz słodkiej papryki dodaję troszkę chili w proszku dla zaostrzenia smaku. Najlepiej smakuje mi fasola z puszki Bonduelle.
1 komentarz:
powiem Ci, ze podoba mi sie ten przepis i chetnie go wyprobuje:)
Prześlij komentarz