środa, 30 marca 2011

Chrupiące ciastka z czekoladą w płatkach kukurydzianych

IMG_9798

Pyszne, bardzo chrupiące dzięki płatkom kukurydzianym, lekko karmelowe, z kawałkami gorzkiej czekolady.

Jak dla mnie bomba!… kaloryczna pewnie  też… ;)

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado )
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • jajko
  • 175 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • około 100 g czekolady deserowej*
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • pokruszone płatki kukurydziane do obtoczenia

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko i dalej miksować. Następnie wlać esencję waniliową i wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną w kawałeczki. Wymieszać.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w płatkach kukurydzianych. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem, następnie lekko spłaszczać dłonią.

Piec od 10 do 14 minut (w zależności od tego, jak miękkie chcemy mieć ciastka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. Po wyjęciu blachy z piekarnika, ciastka pozostawić chwilę na niej. Po paru minutach przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Przechowywać w zamkniętym pudełku.

* Żeby czekolada nie roztopiła się w ciastkach podczas pieczenia, można pokrojoną włożyć w woreczku na 10 minut do zamrażarki.

IMG_9791

Przepis, z pewnymi modyfikacjami, zaczerpnięty z książki Czekolada  Jacqueline Bellefontaine.

3 komentarze:

Kaś pisze...

świetne! lubię dodawać przeróżne płatki do ciastek, właśnie dla efektu chrupania :)

Edyta pisze...

Bardzo fajne ciasteczka!

słodkosłona. pisze...

mniam, kolejne pyszne ciasteczka, które muszę zrobić ; )/