czwartek, 23 sierpnia 2012

Tarta z owocami jagodowymi

IMG_4276
Apetyczna “klasyczna” tarta, to jest: kruche ciasto z owocami zapieczonymi w polewie śmietankowo-jajecznej. Przepis znaleziony na blogu Pieprzy czy Wanilia. Wersja zmodyfikowana:
  • 240 g mąki
  • 120 g masła zimnego
  • 30 g cukru
  • jajko
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 60 g cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • owoce jagodowe (u mnie: jeżyny, maliny i borówki amerykańskie)
Z mąki, masła, jajka i 30 g cukru zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dolny powinien mieć średnicę dna formy na tartę). Przełożyć do formy razem z  jednym arkuszem papieru i wylepić brzegi ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Na podpieczony spód ułożyć oczyszczone owoce.
Resztę składników (śmietankę, cukier, 4 jajka) zmiksować do połączenia składników. Polewą zalać owoce i wstawić ciasto ponownie do piekarnika. Zapiekać do stężenia polewy czyli jakieś 45 minut.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

Violu a ja szukałam przepisu na tartą;-)