Apetyczna “klasyczna” tarta, to jest: kruche ciasto z owocami zapieczonymi w polewie śmietankowo-jajecznej. Przepis znaleziony na blogu Pieprzy czy Wanilia. Wersja zmodyfikowana:
- 240 g mąki
- 120 g masła zimnego
- 30 g cukru
- jajko
- 4 jajka
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- 60 g cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- owoce jagodowe (u mnie: jeżyny, maliny i borówki amerykańskie)
Na podpieczony spód ułożyć oczyszczone owoce.
Resztę składników (śmietankę, cukier, 4 jajka) zmiksować do połączenia składników. Polewą zalać owoce i wstawić ciasto ponownie do piekarnika. Zapiekać do stężenia polewy czyli jakieś 45 minut.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
1 komentarz:
Violu a ja szukałam przepisu na tartą;-)
Prześlij komentarz