wtorek, 4 września 2012

Tarta z borówkami amerykańskimi

IMG_4259Pyszna tarta spod znaku “niebo w gębie”! Delikatny kruchy spód, posypany tartymi migdałami z cukrem trzcinowym, aksamitne nadzienie śmietankowe z zapieczonymi borówkami, a na to krem z mascarpone i świeże owoce! Przepychotka, jak mawia mój synek ;)
Borówki to niedoceniane owoce, a moim zdaniem, dojrzałe są jeszcze lepsze w smaku niż leśne jagody!  Tartę można właściwie serwować bez kremu, ale z nim smakuje jeszcze lepiej, a robi sie go tylko chwilkę.
Polecam!
spód:
  • 200g mąki
  • 50 g mąki kukurydzianej ewentualnie ziemniaczanej
  • 125 g masła miękkiego
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka wody
do tego:
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (najlepiej light muscovado)
  • 6 łyżek mielonych migdałów
polewa śmietankowa:
  • 1 i 1/2 kubka słodkiej śmietany 36% z Piątnicy
  • 4 jajka
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego
krem:
  • 125 g mascarpone
  • 1/2 kubka śmietany słodkiej 36% z Piątnicy
  • 3 łyżki pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 kilka kropel aromatu waniliowego
do tego:
  • 400 g borówki amerykańskiej
Zmieszać mąki i cukier, dodać masło i żółtko. Wyrobić szybko ciasto, gdyby było zbyt sypkie, dodać łyżkę wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy na tarty o średnicy około 28 cm, zdjąć delikatnie zewnętrzny kawałek papieru, spód ponakłuwać widelcem. Brzegi wylepić ciastem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wyjąc z piekarnika i zostawić na kilka minut do ostudzenia. W tym czasie krótko zmiksować lub roztrzepać trzepaczką wszystkie składniki polewy.
Lekko ostudzony placek równomiernie posypać migdałami zmieszanymi z cukrem trzcinowym. Na tym rozłożyć połowę umytych i osuszonych borówek i zalać je polewą śmietankową. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni C (polewa powinna stężeć jak galaretka). Po upieczeniu zostawić do ostudzenia.
Składniki kremu wymieszać łyżką lub chwilę zmiksować, rozprowadzić na wystudzonej tarcie udekorować resztą świeżych borówek.
Uwagi: Po rozwałkowaniu zostaje jeszcze trochę ciasta, które można zamrozić lub wylepić nim foremki na mini tarty.IMG_4260
IMG_4264
IMG_4255
IMG_4250Tarta przed udekorowaniem kremem

2 komentarze:

asieja pisze...

borówki to ja lubię.. i w cieście i bez ciasta :))

katie pisze...

Wygląda super :) I na pewno jest pyszne, potrafię sobie wyobrazić :D Niedawno sama robiłam :)