Może i zwyczajny, ale jak dla mnie, bardzo pyszny, lekki i aromatyczny! Czy to zasługa dyni odmiany Hokaiddo? A może skromna ilość składników… warzywne trio- dynia, ziemniaki, cebula podkręcone kolendrą dają tak dobry efekt… Nieważne!…
- 1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości
- duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1/2 l bulionu
- 1/2 –1 łyżeczki tłuczonej w moździerzu lub mielonej kolendry
- sól
- suszone chili lub parę kropel tabasco
- oliwa, olej lub masło
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu na małym ogniu. Gdy cebula zmięknie (nie rumienimy jej), wsypujemy kolendrę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Mieszamy i dusimy chwilkę, następnie wlewamy bulion, doprawiamy chili lub tabasco i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec miksujemy zupę, dolewamy trochę wody lub bulionu, jeśli będzie za gęsta i dosmaczamy.
2 komentarze:
Uwielbiam te zupe! :)
Wiola, a wiesz, że myślałam o fajnym przepisie z dyni - no i mam:-))
Prześlij komentarz