Chrupiące ciasteczka z orzeszkami, nieco ciężkie i nieco tłuste, na zimę w sam raz… Całkiem smaczne, aczkolwiek przyznam, że spodziewałam się czegoś więcej po tym przepisie… Do ich zrobienia nadają się raczej tylko orzechy pekan, które nie sprawiają kłopotów podczas wykrawania.
- kostka masła, miękkiego (250 g)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże żółtko
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki posiekanych pekanów
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodać cukier i dalej miksować. Następnie dodać żółtko, wanilię i syrop klonowy. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Drewnianą łyżka wmieszać orzechy i mąkę.
Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schłodzić około godziny. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed planowanym wałkowaniem. Ciasto nie może być zbyt miękkie, bo inaczej trudno będzie przenieść ciasteczka na blachę.
Kawałek ciasta położyć na pergaminie oprószonym mąką, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na grubość 4 –5 mm, nastepnie wycinać małe ciasteczka (około 5cm średnicy).* Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec 15 minut, aż będą lekko złotawe w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Wystudzić na kratce.
*Jeśli ciastka nie chcą odkleić się od pergaminu, można ostrożnie podważyć je płaskim, elastycznym nożem i na nim przenieść na blachę.
Przepis ze strony Moje Wypieki
1 komentarz:
Zdecydowanie smaczniaście wyglądają :) Na imprezę zdecydowanie do wypróbowania.
Prześlij komentarz