- 450 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 8 łyżek otrębów pszennych
- 100 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 250 ml letniej wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
W miseczce wymieszać drożdże z cukrem. Wlać 100 ml lekko ciepłej wody, rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Przykryć ciasto i zostawić do podwojenia objętości. Kiedy wyrośnie, uformować 10 dużych bułek i układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić bułeczki do ponownego napuszenia na 20-30 minut.
Piec w 220oC około 20-25 minut.
2 komentarze:
Łał,piękne takie kształtne i okrągłe :D
mój ty pyszny mistrzuniu:-)))
Prześlij komentarz