Do zrobienia tego ciasta zmusiły mnie trzy banany dogorywające na kuchennym parapecie… Zawsze w takiej sytuacji robię muffiny i w ten sposób wykorzystuje przejrzałe, poczerniałe banany. Tym razem postanowiłam upiec ciasto. Poszperałam w internecie i znalazłam wiele różnych przepisów. Pokombinowałam z proporcjami i dołożyłam karmelową polewę oraz orzeszki pekan. Efekt wyszedł fantastyczny!
Ciasto jest mocno czekoladowe z bananowym akcentem. Konsystencję ma treściwą, lecz jest mięciutkie i wilgotne. Do tego karmelowy sos na wierzchu i pyszne orzechy pekan, choć pewnie włoskie lub laskowe też by były ok. Pycha! Jeśli ktoś nie ma czasu lub ochoty, by samodzielnie przygotować sos karmelowy, może użyć gotowej masy korówkowej z puszki. Efekt będzie podobny.
- 100 g czekolady deserowej
- 130 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- 3 jajka
- 170g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 banany w brązowe plamki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło z cukrem utrzeć mikserem aż zrobi się białe i puszyste. Ciągle miksując, wbijać po jednym jajku. Dodać stopioną czekoladę i rozgniecione widelcem banany. Następnie wsypać mąkę, proszek i kakao. Wszystko porządnie wymieszać lub zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Następnie przykryć luźno folia aluminiową i piec kolejnych 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Jeśli jest gotowe, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Masa karmelowa:
- 50 g masła
- 1/3 ( 80 ml) szklanki cukru demerara
- 1/4 (60 ml) szklanki wody
- 1 szklanka mleka w proszku
- 125 g serka mascarpone
- 50 - 100 g orzechów pekan lub innych
W rondelku z grubym dnem roztopić masło, dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia i zrumienienia cukru. Ostrożnie wlać wodę - może pryskać! Zamieszać i gotować chwilkę do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie karmel lekko ostudzić, powoli wsypać mleko w proszku i zmiksować. Do masy toffie dodać serek mascarpone i znów zmiksować.
Orzeszki posiekać i zrumienić lekko na suchej patelni. Wystudzoną masą karmelową posmarować wierzch placka i posypać orzeszkami.
3 komentarze:
Zdecydowanie coś dla mnie, lubię takie ciasta i myślę ż niedługo je zrobię, pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku:))
mniam :-)
Prześlij komentarz