czwartek, 10 stycznia 2013

Ciastka z pestkami dyni i słonecznika

IMG_2784

Oto przepis na ciastka, które są “podróbką” lubianych przeze mnie niegdyś kupnych wypieków.  Kiedy jakiś czas temu znów sięgnęłam po nie, zmieniłam zdanie… Nie smakowały już tak dobrze, do tego tłuszcze utwardzone i pasteryzowane jajka w składzie... Postanowiłam stworzyć własną wersję. Ciasteczka wyszły całkiem smaczne, miękkie w środku, chrupiące po bokach.

  • 130 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (połowę drobnego trzcinowego i połowę pudru)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki
  • 70 g mąki razowej
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • białko  do posmarowania ciastek
  • pestki dyni i słonecznika

Masło utrzeć z cukrem i waniliowym dodatkiem na puszystą masę, dodać żółtka, i mleko w proszku i dalej miksować. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem, wszystko wymieszać lub zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około pół godziny lub dłużej, by trochę stężało i dało się formować.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem blasze, zachowując odstępy. Każde ciastko lekko spłaszczyć dłonią, posmarować białkiem i posypać pestkami dyni lub słonecznika i lekko docisnąć.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C  przez 11 minut, by uzyskać miękkie ciastka lub ze 3 -4 minuty dłużej, by były bardziej twarde i chrupiące.

1 komentarz:

kass pisze...

Bardzo lubię ciasteczka z ziarnami, wyglądaja pysznie, pozdrawiam:)