czwartek, 3 stycznia 2013

Ciasto czekoladowo-bananowe z karmelem i orzechami

IMG_5647

Do zrobienia tego ciasta zmusiły mnie trzy banany dogorywające na kuchennym parapecie… Zawsze w takiej sytuacji robię muffiny i w ten sposób wykorzystuje przejrzałe, poczerniałe banany. Tym razem postanowiłam upiec ciasto. Poszperałam w internecie i znalazłam wiele różnych przepisów. Pokombinowałam z proporcjami i dołożyłam karmelową polewę oraz orzeszki pekan. Efekt wyszedł fantastyczny!

Ciasto jest mocno czekoladowe z bananowym akcentem. Konsystencję ma treściwą, lecz jest mięciutkie i wilgotne. Do tego karmelowy sos na wierzchu i pyszne orzechy pekan, choć pewnie włoskie lub laskowe też by były ok. Pycha! Jeśli ktoś nie ma czasu lub ochoty, by samodzielnie przygotować sos karmelowy, może użyć gotowej masy korówkowej z puszki. Efekt będzie podobny.

  • 100 g czekolady deserowej
  • 130 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 170g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 banany w brązowe plamki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.  Masło z cukrem utrzeć mikserem aż zrobi się białe i puszyste. Ciągle miksując, wbijać po jednym jajku. Dodać stopioną czekoladę i rozgniecione widelcem banany. Następnie wsypać mąkę, proszek i kakao. Wszystko porządnie wymieszać lub zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Następnie przykryć luźno folia aluminiową i piec kolejnych 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Jeśli jest gotowe, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

Masa karmelowa:

  • 50 g masła
  • 1/3 ( 80 ml) szklanki cukru demerara
  • 1/4 (60 ml) szklanki wody
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 125 g serka mascarpone
  • 50 - 100 g orzechów pekan lub innych

W rondelku z grubym dnem roztopić masło, dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia i zrumienienia cukru. Ostrożnie wlać wodę - może  pryskać! Zamieszać i gotować chwilkę do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie karmel lekko ostudzić,  powoli wsypać mleko w proszku i zmiksować. Do masy toffie dodać serek mascarpone i znów zmiksować.

Orzeszki posiekać i zrumienić lekko na suchej patelni. Wystudzoną masą karmelową posmarować wierzch placka i posypać orzeszkami.

IMG_5629

3 komentarze:

kass pisze...

Zdecydowanie coś dla mnie, lubię takie ciasta i myślę ż niedługo je zrobię, pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku:))

anika pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
anika pisze...

mniam :-)