wtorek, 11 czerwca 2013

Krem z białych szparagów, porów i selera naciowego

DSC_0047

Delikatna kremowa zupa składająca się z warzyw utrzymanych w podobnej tonacji kolorystycznej. Prosty skład- smaczny efekt.  Można ją zaserwować z grzankami czosnkowymi, serowymi albo okraszoną podsmażonym boczkiem lub szynką parmeńską.

  • pęczek białych szparagów
  • 3 jasne części pora
  • 3 łodygi selera naciowego
  • masło
  • bulion drobiowy lub woda
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 serka topionego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pory kroimy w talarki  i dusimy na maśle, uważając, by się nie przypaliły. Gdy zmiękną, dorzucamy seler naciowy pokrojony w półcentymetrowe plasterki i dalej dusimy pod przykryciem. Szparagi obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do warzyw. Całość zalewamy bulionem lub wodą, tak by warzywa były przykryte. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy mleko i serek topiony, mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, uzupełniamy wrzątkiem, jeśli jest zbyt gęste.

DSC_0021

DSC_0043

Brak komentarzy: