Delikatna kremowa zupa składająca się z warzyw utrzymanych w podobnej tonacji kolorystycznej. Prosty skład- smaczny efekt. Można ją zaserwować z grzankami czosnkowymi, serowymi albo okraszoną podsmażonym boczkiem lub szynką parmeńską.
- pęczek białych szparagów
- 3 jasne części pora
- 3 łodygi selera naciowego
- masło
- bulion drobiowy lub woda
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 serka topionego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pory kroimy w talarki i dusimy na maśle, uważając, by się nie przypaliły. Gdy zmiękną, dorzucamy seler naciowy pokrojony w półcentymetrowe plasterki i dalej dusimy pod przykryciem. Szparagi obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do warzyw. Całość zalewamy bulionem lub wodą, tak by warzywa były przykryte. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy mleko i serek topiony, mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, uzupełniamy wrzątkiem, jeśli jest zbyt gęste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz