Mleczny sernik o kremowej konsystencji z dodatkiem borówek amerykańskich. Jego wykonanie nie nastręcza zbyt wiele trudności ani wysiłku.
- 700 g sera śmietankowego na serniki (Piątnica, dr Oetker, President) lub tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
- 4 jaja
- puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- kubek śmietany 36 % z Piątnicy
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g borówki amerykańskiej
- 180 g ciastek kruchych lub herbatników
Dno tortownicy o średnicy 20- 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy wałkiem lub malakserem i wylepiamy nimi spód formy.
W misce mikserem mieszamy ser, mleko skondensowane (zostawiamy 3 łyżki do polewy śmietankowej!), jajka i mąkę ziemniaczaną. Masę przelewamy ostrożnie na spód ciasteczkowy. Ja robię to w ten sposób: nad rozkruszonymi ciastkami umieszczam łyżkę i na nią delikatnie wlewam masę. Dzięki temu okruszki nie zmieszają sie z masą. Na wierzch sernika układamy borówki.
Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około godzinę – do stężenia masy na środku. Wyjmujemy z piekarnika i jeśli się wybrzuszył, zostawiamy parę minut, by powierzchnia się wyrównała.
Śmietanę mieszamy z resztą mleka słodzonego i polewamy nią wierzch sernika. Wstawiamy znów do piekarnika i pieczemy około 15 do ścięcia sie polewy.
Przechowujemy w lodówce.
1 komentarz:
Piszny :P
Prześlij komentarz