wtorek, 15 października 2013

Krem z dyni i słodkich ziemniaków

IMG_2223Pyszna aromatyczna zupa w jesiennych barwach. Lubię zarówno dynię jak i bataty za ich radosne, słoneczne kolory no i oczywiście możliwości przetwórcze.

Zupa ta jest dość słodka przełamana nieco ostrością czosnku i papryczki chili. Dla wzbogacenia smaku  można dodać do niej  trochę curry w proszku.

  • duży batat – około 350 g
  • około 500 – 700 g oczyszczonej dyni
  • średnia cebula lub 5 szalotek
  • 5 ząbków czosnku
  • mała ostra papryczka bez nasion
  • 850 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml szklanki słodkiej śmietanki
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • łyżeczka curry w proszku (niekoniecznie)
  • sól, pieprz do smaku

W głębokim rondlu topimy łyżkę masła lub oleju. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do rondla, smażymy do zeszklenia na małym ogniu. Gdy cebula będzie miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę.  Batata i dynię kroimy w kostkę, dodajemy do rondla, mieszamy i chwilę wszystko smażymy. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Gdy będą ugotowane, doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie curry. Na koniec łączymy ze śmietanką. Trochę śmietanki zostawiamy na zrobienie esów floresów już na talerzu.

Inspiracją zaczerpnięta z książki Carole Clements: Zupy

IMG_2228

Brak komentarzy: