Żółciutki krem z kukurydzy. Lekko słodki i pikantny. Prosty do zrobienia.
- 3 kolby kukurydzy
- cebula
- masło
- 2-3 ząbki czosnku
- papryczka chili (może być pół w zależności od wielkości oraz preferencji)
- około 3 szklanki bulionu
- mała puszka mleczka kokosowego lub 100-150 ml śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z kukurydzy ścinamy nożem ziarna i dodajemy do cebuli. Chwilę wszystko dusimy. Wlewamy bulion, wsypujemy kurkumę i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec łączymy z mleczkiem kokosowym lub śmietanką i miksujemy. Doprawiamy do smaku.
1 komentarz:
Przepięknie podany! Pozdrawiam, Bendżen ;)
Prześlij komentarz