Pavlova najlepiej smakuje ze świeżymi malinami lub truskawkami… to jeden z najpyszniejszych deserów/ciast? na świecie. Krucha skorupka bezy kryjąca piankowe i delikatne wnętrze, do tego bita śmietana i owoce. Kwintesencja lata… We wrześniu zrobiłam inną, taką jesienną wersję, która wyszła również niczego sobie. Beza z cynamonową śmietanką, prażonymi płatkami migdałów i musem śliwkowym stworzyła całkiem udane połączenie.
beza:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny)
dekoracja:
- 500 ml śmietanki kremówki (lub mniej)
- 2-3 łyżki cukru pudru (można zrezygnować z cukru do śmietany)
- 2 fixy do ubijania śmietany
- cynamon (około łyżeczki lub do smaku)
- 50-100g płatków migdałowych
- kilka słodkich, dojrzałych śliwek + ewentualnie cukier do smaku
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier, ubijając przez cały czas. Na koniec, gdy piana będzie błyszcząca i bardzo gęsta, dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy dwudziestu kilku centymetrów. Wyłożyć na niego bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec półtorej godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku. Płatki migdałowe podprażyć delikatnie na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Uważać, by ich nie przypalić. Gotowe przesypać na talerz i zostawić do ostygnięcia.
Śliwki wypestkować, pokroić na drobne kawałki i chwilkę podgotować w rondelku z 1-2 łyżkami wody. Dodać cukier do smaku, gdy się rozpuści, zmiksować całość blenderem. Ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić lekko. Dodać fixy zmieszane z cukrem pudrem i ubijać do uzyskania puszystej masy. Wymieszać z cynamonem.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Udekorować śmietaną i płatkami migdałowymi. Serwować z paroma kroplami musu śliwkowego.
Przepis na bezę ze strony Moje wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz