Prosty chlebek bananowy czyli ciasto z keksowej formy z nutą bananową. Treściwy, trochę zwyczajny, choć wzbogacony o orzechy i czekoladę.
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 3-4 dojrzałe banany z plamkami na skórce
- 3 jaja
- 125 ml mleka
- 80 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka orzechów włoskich grubo posiekanych
- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jajka, mleko, olej i cukier i chwilę z miksować. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wsypać do mokrych składników. Chwilę zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i orzechy. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ponad godzinę (sprawdzamy patyczkiem, czy gotowe). wystudzony można oprószyć cukrem pudrem.
Źródło inspiracji: Gotuje, bo lubi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz