czwartek, 24 kwietnia 2014

Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami

DSC_0536

Prosty chlebek bananowy czyli ciasto z keksowej formy z nutą bananową. Treściwy, trochę zwyczajny,  choć wzbogacony o orzechy i czekoladę.

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3-4 dojrzałe banany z plamkami na skórce
  • 3 jaja
  • 125 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka orzechów włoskich grubo posiekanych
  • tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jajka, mleko, olej i cukier i chwilę z miksować. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wsypać do mokrych składników. Chwilę zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i orzechy. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ponad godzinę (sprawdzamy patyczkiem, czy gotowe). wystudzony można oprószyć cukrem pudrem.

Źródło inspiracji: Gotuje, bo lubi

Brak komentarzy: