Nadeszła pora na pora ;) w formie zupy. Lekki i prosty krem z grzankami i słodką śmietanką. Jeśli chcemy uzyskać lekko kwaśny i serowy posmak, można dodać do zupy serek topiony.
- 3 duże pory
- cebula
- pół dużego selera lub jeden mały
- masło do smażenia
- 3 szklanki bulionu
- ziemniak
- około 100 ml śmietanki 30%
- 2 małe serki topione dobrej jakości (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- parę kromek bagietki lub chleba
- 1-2 łyżki oliwy
- suszone zioła, zmielony czosnek (opcjonalnie)
- szczypiorek
Jasne części pora pokroić w talarki, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub lepiej rozdrobnić w belnderze, cebulę posiekać. W garnku stopić 1-2 łyżki masła, wrzucić pokrojone warzywa i dusić parę minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Trzeba je mieszać co chwilę, by sie nie przypaliły. Następnie wlać bulion i dodać pokrojonego ziemniaka. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa się ugotują. Zblendować całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać połowę porcji śmietanki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcemy dodać serek topiony, należy go rozpuścić w małej miseczce w gorącej zupie i gdy się stopi, dodać do reszty.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone w kostkę pieczywo, szybko i energicznie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, aż grzanki sie wysuszą i lekko zrumienią. Na koniec posolić i ewentualnie posypać suszonymi ziołami lub czosnkiem.
Zupę podawać z grzankami, odrobiną śmietanki i szczypiorkiem.
1 komentarz:
Zrobiłam! Szybki i bardzo smaczny ;)
Prześlij komentarz