W sumie nikt w mojej czteroosobowej rodzinie nie przepada za botwinką… Nie przeszkodziło mi to jednak w kupnie dorodnego pęczka, który urzekł mnie na targu jakiś czas temu. Postanowiłam zrobić tratę, z nadzieją, że wyjdzie zjadliwa. Okazało się,że podsmażona botwina z czosnkiem smakuje troszkę jak szpinak… Do tego kozi serek, koperek, orzechy włoskie. Wyszło całkiem niezłe warzywne danie. Polecam miłośnikom buraczków :)
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- farsz:
1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g) - 3 - 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 - 3 łyżki świeżego koperku (opcjonalnie)
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 - 2 łyżki octu balsamicznego
- pełna łyżeczka cukru
- 100 g miękkiego koziego sera
- 100 g śmietany
- 2 jajka
- sól, pieprz, szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Zmieszać mąkę z solą, dodać masło i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Porozcierać palcami masło z mąką, by powstały okruszki, dodać żółtka. Wyrobić szybko ciasto, gdyby było zbyt sypkie, dodać łyżkę wody, gdyby zbyt lepkie, troszkę mąki. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy na tarty o średnicy około 28 cm, odkleić delikatnie zewnętrzny kawałek papieru, spód ponakłuwać widelcem, brzegi wylepić ciastem. Położyć znów papier na cieście i wysypać na to suchą fasolę/ groch lub kulki ceramiczne. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Usunąć papier i obciążenie i piec dalej jeszcze kilka minut do lekkiego zrumienienia.
W czasie, gdy spód będzie w piekarniku, należy przygotować nadzienie.
Botwinkę umyć. Buraczki posiekać w słupki i dusić na maśle na patelni. Łodyżki posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do buraczków. Smażyć na średnim ogniu parę minut, dodać i liście pokrojone w paski. Wymieszać, posolić i popieprzyć, dusić około 10 minut aż łodygi i buraczki będą miękkie.
Warzywa przestudzić, wymieszać z jajkami i śmietaną. Doprawić do smaku. Jeśli ktoś lubi koperek, to należy dodać go do farszu. Masę przelać na podpieczony spód. Kozi serek małymi porcjami umieścić w farszu, całość posypać orzechami włoskimi. Piec około 30 minut, aż farsz na środku będzie dobrze stężały.
Inspiracja: White Plate
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz