I znów niemieckie tradycyjne ciasteczka. Smaczne pierniczki o wyraźnie cytrusowej nucie. Dość miękkie, nie wymagają długiego leżakowania, są łatwe w przygotowaniu i do tego pięknie pachną! W zeszłym roku zostałam poczęstowana podobnym pierniczkiem przywiezionym z Austrii. Ciastko było upieczono na opłatku. Poza tym podobnie wyglądało: płaskie, lukrowane, o cytrusowym aromacie. Nie jestem wielką fanką pierniczków, ale tamten bardzo mi posmakował. “Moje” Lebkuchen nie wyszły tak dobre, mają bardziej piaskową strukturę. Jeśli jednak lubi się skórkę pomarańczową w wypiekach, warto wypróbować i ten przepis:)
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika (dałam łyżeczkę cynamonu, po pół łyżeczki imbiru, kardamonu i mielonych goździków, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej)
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (w razie braku kandyzowanej skórki cytrynowej należy dodać świeżo otartą skórkę z 2 cytryn)
lukier:
- 200 g cukru pudru
- kilka łyżek wrzątku
W garnuszku mieszamy masło z miodem i doprowadzamy do podgrzania aż do stopienia się masła. Zestawiamy z ognia i czekamy aż trochę wystygnie (ma być ciepłe).
W misce mieszamy suche składniki i skórki z owoców i zalewamy je masą miodowo-maślaną. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (można mikserem). Ciasto wyjdzie dość kleiste. Przykrywamy je folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Z wystudzonego ciasta dłońmi zwilżonymi wodą, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, gdyż sporo urosną. Lekko spłaszczamy ciastka dłonią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy na parę minut na blasze i dopiero wtedy zdejmujemy i układamy na kratce do wystudzenia.
W misce mieszamy cukier z wodą i rozcieramy łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudzone pierniczki smarujemy glazurą używając szerokiego pędzla. Odkładamy do wyschnięcia lukru. Gotowe przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Źródło: Moje Wypieki
1 komentarz:
wyglada super:))))
Prześlij komentarz