Mam ewidentną słabość do serników… Co ciekawe, nie tyle do ich konsumowania, co robienia… Gdy widzę nowy, atrakcyjnie zapowiadający się przepis na sernik, już planuję, kiedy mogłabym go wypróbować.
Sernik jagodowy znalazłam jakiś czas temu na stronie Moich Wypieków. Musiał trochę poczekać na sezon borówkowy. Urzekł mnie jego piękny, niecodzienny wygląd.
Sernik robi się łatwo. Smakuje trochę jak jogurt, a trochę jak lody jagodowe. Goście byli zachwyceni i to jest chyba najlepsza reklama!
spód:
- 180 g ciastek typu Digestive
- 75 g roztopionego masła
masa serowa:
- 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jagód (dałam więcej)
polewa:
Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Spód tortownicy (moja miała 25cm średnicy) wyłożyć folią aluminiową. Jeśli forma jest nieszczelna, należy to zrobić dokładnie i dodatkowo od zewnątrz owinąć folią aluminiową. Powstałą masą wylepić dno tortownicy a następnie schłodzić w lodówce (około 20 minut).
Wszystkie składniki masy serowej (z wyjątkiem jajek) zmiksować. Na końcu dodać jajka i miksować jeszcze chwilkę do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylać na schłodzony spód. Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Środek powinien być sprężysty.
Składniki polewy wymieszać i rozprowadzić równomiernie na wyjętym z piekarnika serniku. Piec jeszcze przez 10 minut.
5 komentarzy:
hymmm, wyglada nieziemsko!!! Musze ROba zagonic by mi tamten serniczek zrobil:D
Sernik pieczony...hm ciekawe czy mi wyjdzie? Pewnie się nie uda, ale spróbować warto-pięknie wygląda!
mmmmmmmmmmm...
Wielki szacun za aranż "Sernika z Jagodami"!!!! Jeśli sernik smakuje tak, jak wygląda na fotce, to już się nie mogę doczekać kiedy przyjedziecie ;D
Hi hi, ale przecięz nie przywiozę go ze sobą;)
Prześlij komentarz