poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Muffiny z czerwoną porzeczką i kruszonką

IMG_6710

Kolejny, sprawdzony przepis od Dorotuś, na muffinki, tym razem.

Smaczne, lekkie, dość słodkie, aczkolwiek czerwone porzeczki przełamują tę słodycz. Na wierzchu chrupiąca kruszonka. Bardzo sympatyczny przepis.

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej z lekkim czubem
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z lekkim czubem
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (użyłam jasnego muscovado)
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 45 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (można zastąpić olejkiem)
  • 120 g porzeczki czerwonej

kruszonka:

  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru (użyłam jasnego muscovado)
  • 2 łyżki miękkiego masła

Składniki kruszonki wyrobić do uzyskania grudkowatej, sypkiej konsystencji w razie potrzeby dosypując mąki.

W jednej misce wymieszać składniki sypkie, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek. Na koniec dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i do każdej wlewać ciasto tak by wypełniło prawie całą foremkę papierową. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

Uwagi: Moje ciasto było chyba za rzadkie, kruszonka zapadała się do wewnątrz w trakcie pieczenia. Mimo to ciasteczka wyszły smaczne.

1 komentarz:

viridianka pisze...

sympatyczny przepis i sympatyczne muffinki Ci się upiekły (: